Dýňová gratinovaná polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Mléko polotučné
  • 2 kg Dýně
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Rýže dušená
  • 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 4 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 431 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 71 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 234.2 mg
  • Draslík 1725.8 mg
  • Vláknina 5195.8 mg
  • Vitamín A 5195.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.9 mg
  • Vitamín E 5.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na kostičky nakrájenou dužinu z dýně vložíme do kastrolu, zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka. Potom odstraníme pokličku a necháme odpařit zbylou vodu.

  • 2

    Měkkou dýni osolíme, opepříme, zalijeme mlékem, přidáme rýži a vše krátce povaříme.

  • 3

    Polévku přelijeme do zapékací mísy, povrch pokapeme rozpuštěným máslem a zalijeme směsí smetany, nastrouhaného sýru, žloutků a petrželky. Zapečeme v rozpálené troubě.

Komentáře k receptu