Dýňová gratinovaná polévka
Suroviny
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Mléko polotučné
- 2 kg Dýně
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Rýže dušená
- 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 4 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 431 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 22 g
- Sodík 71 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 234.2 mg
- Draslík 1725.8 mg
- Vláknina 5195.8 mg
- Vitamín A 5195.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.9 mg
- Vitamín E 5.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na kostičky nakrájenou dužinu z dýně vložíme do kastrolu, zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka. Potom odstraníme pokličku a necháme odpařit zbylou vodu.
-
2
Měkkou dýni osolíme, opepříme, zalijeme mlékem, přidáme rýži a vše krátce povaříme.
-
3
Polévku přelijeme do zapékací mísy, povrch pokapeme rozpuštěným máslem a zalijeme směsí smetany, nastrouhaného sýru, žloutků a petrželky. Zapečeme v rozpálené troubě.