Kuřecí polévka s kari kořením
Suroviny
- 450 g Kuřecí prsa
- 30 g Máslo čerstvé
- 340 g Rajčata
- 100 g Rýže loupaná
- 150 g Smetana 33% (šlehačka)
- 1000 ml Vývar drůbeží
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kari koření
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 759 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 200 g
- Sodík 975 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 122.3 mg
- Draslík 727.3 mg
- Vláknina 9587.5 mg
- Vitamín A 9587.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a osolené a opepřené kuřecí prsíčka na něm lehce osmahneme 2 minuty po každé straně. Pak maso vyjmeme, odložíme stranou a do hrnce přidáme na drobno nakrájenou cibuli, celer a mrkev na kolečka a prolisovaný česnek. Dusíme 2 - 3 minuty. Vmícháme kari koření a podusíme ještě další minutu.
-
2
Přidáme oloupaná a odjadřená na kousky nakrájená rajčata, vývar a bobkový list a přivedeme k varu. Kuře vložíme zpátky do hrnce a zmírníme plamen. Zakryjeme pokličkou a vaříme mírným varem 15 - 20 minut, dokud kuře nezměkne. Poté kuře vyjmeme z hrnce a dáme vychladnout. Polévku opět přivedeme k varu, vmícháme do ní rýži a hrnec částečně zakryjeme pokličkou. Vaříme mírným varem dalších 15 minut, až je rýže měkká. Mezitím nakrájíme vychladlé kuřecí maso na malé kousky.
-
3
Z polévky vyjmeme bobkový list, přidáme kuřecí maso a necháme 2 - 3 minuty přejít varem. Polévku odstavíme z ploténky, vmícháme do ní smetanu a podáváme.