Plněná jehněčí kýta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 60 g Strouhanka
  • 250 g Špenát listový čerstvý
  • 40 g Ančovička - filety
  • 150 ml Víno bílé
  • 150 ml Vývar jehněčí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 kg Jehněčí kýta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 735 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 604 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 236.6 mg
  • Draslík 1151.8 mg
  • Vláknina 2715.7 mg
  • Vitamín A 2715.7 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nádivka: v hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme drcený česnek a 2-3 minuty jej smažíme. Přimícháme nasekaný špenát, podle chuti osolíme, opepříme a smažíme ještě 1 minutu. Přidáme strouhanku a necháme vychladnout. Směs spojíme vejcem.

  • 2

    Nádivkou naplníme vykostěnou kýtu. Zajistíme ji tenkými jehlicemi.

  • 3

    Maso vložíme na pekáč s roštem a 15 minut pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Obrátíme je, pokud používáme teploměr, zapíchneme jej do masa a pečeme dalších 15 minut.

  • 4

    Z pekáče slijeme tuk, přilijeme víno a přidáme ančovičky. Kýtu volně přikryjeme fólií, teplotu v troubě snížíme na 180 °C (plyn 4) a maso pečeme ještě 1 1/2 hodiny, až je šťáva z masa narůžovělá. Teploměr by měl ukazovat 75-80 °C.

  • 5

    Maso vyndáme z trouby, volně je zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.

  • 6

    Výpek dolijeme do 300 ml vývarem. Šťávu nalijeme na pekáč, přivedeme k varu a mícháme, aby se rozpustily připečeniny. Osolíme, opepříme a přecedíme do vyhřátého omáčníku. Kýtu podáváme s omáčkou.

Komentáře k receptu