Dušený losos s citrónovou omáčkou
Suroviny
- 15 g Máslo čerstvé
- 15 g Máslo čerstvé
- 200 g Chřest bílý
- 150 ml Víno bílé
- 150 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Kopr čerstvý
- 4 ks Losos - filety
- 0.5 ks Salát hlávkový
- 1 ks Citrony
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Kurkuma
- 0.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 533 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 21 g
- Sodík 335 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 350.1 mg
- Draslík 1184.8 mg
- Vláknina 5340.4 mg
- Vitamín A 5340.4 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.5 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omáčka: Z citronu vymačkáme šťávu. Ve vodní lázni v misce vyšleháme žloutky a postupně k nim po částech přiléváme víno a šleháme, dokud směs nezhoustne. Do zhoustlé směsi pomalu přimícháváme tekuté máslo. Potom přimícháme do omáčky citrónovou šťávu a obarvíme špetkou kurkumy a omáčku osolíme a opepříme. Hotovou omáčku necháme v chladnoucí lázni a občas ji promícháme.
-
2
Kousky oloupaného chřestu uvaříme nad párou doměkka.
-
3
Na pánvi v rozehřátém másle orestujeme lososové filety.
-
4
Na opečenou rybu nalijeme víno, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme asi 7 minut, přičemž rybu jednou obrátíme.
-
5
Na talíře nalijeme omáčku a na ní urovnáme lososové filety. Každou porci ozdobíme listem salátu, kousky chřestu, kouskem kopru a kouskem citrónu.
-
6
Podáváme horké.