Valašské knedlíky se slaninou
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
- 120 g Uzené maso vařené
- 300 g Zelí kysané
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 4 kávová lžička Husí sádlo
- 1 ks Cibule
- 4 ks Rohlíky bílé
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 l Voda pitná
- 2 dl Mléko plnotučné
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 693 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 53 g
- Sodík 653 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 225.5 mg
- Draslík 325.2 mg
- Vláknina 7705.8 mg
- Vitamín A 7705.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 312.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Rohlíky nakrájíme na kostky a slaninu na malé kostičky. Uzené maso nebo uzený bůček pokrájíme na kostky.
-
2
Ve větší pánvi rozpustíme slaninu, přidáme k ní cibuli, promícháme a když se zpění, přidáme k ní pokrájené rohlíky. Vše promícháme, osmažíme dozlatova, ale nesmí se nic připálit. Směs dáme do mísy.
-
3
Do většího hrnce dáme vařit vodu se solí (0.5 lžíce).
-
4
V misce vyšleháme mléko s vejci, solí, pepřem a majoránkou. Když směs z rohlíku vychladne, zalijeme ji připraveným mlékem, přidáme uzené maso a mouku, těsto dobře promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout. Pak pomocí rukou utvoříme kulaté knedlíky a házíme je opatrně do vařící vody. Promícháme a při mírnější teplotě vaříme 12-15 minut.
-
5
Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, dáme na talíře, propíchneme vidličkou, polijeme každou porci lžičkou rozpuštěného husího sádla a podáváme s kysaným zelím.