Valašské knedlíky se slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Slanina vepřová
  • 120 g Uzené maso vařené
  • 300 g Zelí kysané
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 4 kávová lžička Husí sádlo
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Rohlíky bílé
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 l Voda pitná
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 693 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 653 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 225.5 mg
  • Draslík 325.2 mg
  • Vláknina 7705.8 mg
  • Vitamín A 7705.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.1 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 312.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Rohlíky nakrájíme na kostky a slaninu na malé kostičky. Uzené maso nebo uzený bůček pokrájíme na kostky.

  • 2

    Ve větší pánvi rozpustíme slaninu, přidáme k ní cibuli, promícháme a když se zpění, přidáme k ní pokrájené rohlíky. Vše promícháme, osmažíme dozlatova, ale nesmí se nic připálit. Směs dáme do mísy.

  • 3

    Do většího hrnce dáme vařit vodu se solí (0.5 lžíce).

  • 4

    V misce vyšleháme mléko s vejci, solí, pepřem a majoránkou. Když směs z rohlíku vychladne, zalijeme ji připraveným mlékem, přidáme uzené maso a mouku, těsto dobře promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout. Pak pomocí rukou utvoříme kulaté knedlíky a házíme je opatrně do vařící vody. Promícháme a při mírnější teplotě vaříme 12-15 minut.

  • 5

    Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, dáme na talíře, propíchneme vidličkou, polijeme každou porci lžičkou rozpuštěného husího sádla a podáváme s kysaným zelím.

Komentáře k receptu