Gravad lax
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 136 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 3 g
- Sodík 7927 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 39 mg
- Draslík 339.7 mg
- Vláknina 3748 mg
- Vitamín A 3748 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dva plátky lososa s kůží opláchneme studenou vodou a osušíme ubrousky. Do mělčí mísy položíme jeden plátek ryby kůží dospod. Maso lososa posypeme řádně promíchanou směsí z drobně usekaného kopru, mořské soli, drceného bílého pepře a cukru. Na posypaný plátek položíme druhý plátek kůží nahoru, zatížíme talířem takové velikosti, aby byl losos stlačený. Na talíř dáme závaží, nebo alespoň čtyři konzervy a necháme dva dny v chladničce uležet. Každých dvanáct hodin plátky otočíme a přelijeme vylouhovanou šťávou a opět dobře zatížíme.
-
2
Po dvou dnech maso vyndáme ze šťávy, nakrájíme na tak tenké plátky (kosým řezem), jak je nakrájený uzený losos. K lososu na talíř přidáme plátek citronu protkaný malou snítkou kopru a servírujeme s toastovým chlebem namazaným máslem a překrájeným na trojúhelníky.