Ovesný chleba
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 862 kcal
- Sacharidy 163 g
- Tuky 13 g
- Sodík 265 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 159 g
- Cholesterol 13.5 mg
- Draslík 440.9 mg
- Vláknina 23169.7 mg
- Vitamín A 23169.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vymažeme tukem.
-
2
V rendlíku převaříme mléko, do horkého vmícháme máslo se solí a cukrem a necháme zchladnout.
-
3
V míse rozpustíme droždí s vlažnou vodou. Poté vmícháme mléčnou směs, přidáme uválené ovesné vločky (dáme si hrst stranou), mouku a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 2-3 hodiny. Z vykynutého těsta uděláme 2 bochníky, položíme je na plech a necháme ještě asi 1 hodinu kynout, až mají dvojnásobný objem. Troubu předehřejeme na 200°C, na chlebech uděláme nožem zářezy, posypeme je zbylými vločkami a pečeme je asi 50 minut. Chleby jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.