Pečená rajčata plněná houbami
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 250 g Hříbky čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 8 ks Rajčata
- 1 ks Cibule
- 3 špetka Pepř bílý
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř bílý
- 3 špetka Kmín drcený
- 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 30%
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.84 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 31 g
- Sodík 597 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 59.6 mg
- Draslík 785 mg
- Vláknina 5901.4 mg
- Vitamín A 5901.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Osm velkých zralých rajčat omyjeme, odkrojíme vrchní část (jako čepičku) a vydlabeme je lžičkou. Dužinu vložíme do misky. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Očistíme cibuli a drobně ji rozkrájíme. Petrželku omyjeme a krájíme nadrobno. Tvrdý sýr nastrouháme, uzenou slaninu rozkrájíme na tenké plátky.
-
2
V pánvi rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme houby, ochutíme solí, drceným kmínem a pepřem. Promícháme a vysmažíme do růžova. Hříbky poprášíme moukou, znovu promícháme, přilijeme smetanu a pomalu vaříme asi 5 - 7 minut. Po vychladnutí přimícháme rozmačkanou dužinu rajčat a petrželku. Rajčata zevnitř mírně osolíme, ochutíme bílým pepřem. Naplníme je houbovou náplní a usadíme do pekáčku, vytřeného olivovým olejem. Povrch rajčat posypeme sýrem, překryjeme plátky slaniny a pečeme v předehřáté troubě na cca 200 - 220°C po dobu 20 - 25 minut.
-
3
Plněná rajčata podáváme jako předkrm nebo jako samostatné jídlo.