Ciabatta - italský domácí chléb
Suroviny
- 150 g Mouka chlebová
- 20 g Droždí
- 350 g Mouka chlebová
- 20 g Droždí
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1.5 dl Voda pitná
- 2.5 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 247 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 2 g
- Sodík 330 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 0.3 mg
- Draslík 208.2 mg
- Vláknina 483.8 mg
- Vitamín A 483.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na domácí italský chléb zvaný ciabatta nejdříve připravíme kvásek. Několik hodin dopředu si dáme do misky 150 g pšeničné chlebové mouky, 1,5 dl vlažné vody s 3-4 lžíce mléka, 0,5 lžičky cukru a 20 g droždí. Misku zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
-
2
Do větší mísy nasypeme 350 g pšeničné chlebové mouky se solí, přidáme rozdrobené droždí (20 g), lžíci olivového oleje, 0,5 lžíce octa, drcený kmín a 1,5 lžičku soli. Vše promícháme, přidáme první vykynutý kvásek, znovu promícháme a těsto důkladně uhněteme (nejlépe rukou).
-
3
Vypracované těsto by mělo být polotuhé - spíš řidší, hladké, vláčné. Pokud by se trošku lepilo, nevadí. Těsto poprášíme moukou a zakryjeme čistým plátnem. Necháme kynout asi 3 hodiny.
-
4
Vykynuté těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál (2-3 lžíce hladká mouka) a rozdělíme na dvě části. Každý díl opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vysypaný moukou. Opatrně je vytáhneme do délky tak, že si předtím ruce pomoučíme. Taháme opatrně, abychom nevyhnali z těsta vzduchové bubliny. Pokud by se těsto rozlilo do stran, můžeme je podélně v polovině překlopit. Vytáhnuté těsto je ve tvaru rozpláclé veky. Obě těsta dáme na jeden plech, necháme je nezakryté ještě asi 15-20 minut kynout. Pak rozehřejeme troubu na 220°C a dospod trouby dáme hrneček s vodou. Obě ciabatty upečeme.
-
5
Chléb pečeme přibližně 30-40 minut. Můžeme jej v polovině pečení překrýt pečícím papírem. Upečený chléb má zlatohnědou kůrku a zní na poklep dutě.