Koláč s jahodami a krémem
Suroviny
- 350 g Jahody zahradní
- 175 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr krupice
- 140 g Mascarpone
- 150 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Marmeláda jahodová
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 571 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 35 g
- Sodík 20 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 106.7 mg
- Draslík 136.9 mg
- Vláknina 4977 mg
- Vitamín A 4977 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 220C.
-
2
Koláčovou formu vymažeme máslem.
-
3
Máslo nahrubo nastrouháme do mísy a dáme na pár minut do mrazničky. Poté ho špachtlí smícháme s moukou, kypřicím práškem a 50g cukru. Přidáme mléko, citronovou šťávu a rychle vypracujeme těsto tak, aby v něm zůstaly hrudky másla. Rozválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím formu. Potřeme vejcem a pečeme cca 20min dozlatova. Vyklopíme a necháme vychladnout.
-
4
Jahody rozpůlíme, v míse promícháme s trochou cukru a marmeládou. Vedle utřeme mascarpone se zbytkem cukru a vanilkovým extraktem. Krém naneseme na korpus, navrch naskládáme jahody, poprášíme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.