Smetanový boršč zeleninový

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mrkev kořen
  • 500 g Rajčata
  • 200 g Zelí hlávkové bílé
  • 300 g Červená řepa
  • 50 g Petržel kořen
  • 150 ml Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 2 ks Paprika zelená
  • 5 stroužek Česnek
  • 1.3 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 244 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 189 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 28.3 mg
  • Draslík 707.2 mg
  • Vláknina 10996.6 mg
  • Vitamín A 10996.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 57.4 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Papriky zbavíme semen a nakrájíme na nudličky. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Syrové brambory oloupeme a rozčtvrtíme. Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na čtverečky. Petrželovou nať a kopr nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme.

  • 2

    Na másle zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, polovinu nakrájených paprik, rajčata, řepu, zakapeme octem, zalijeme 500 ml vody a za občasného míchání dusíme zhruba 20 minut. Poté vmícháme brambory, zelí, koření, vlijeme zbylou vodu a vaříme, až jsou brambory měkké. Poté polévku osolíme, osladíme, vmícháme zbylou papriku, česnek a necháme přejít varem. Před podáváním do polévky zašleháme smetanu, petrželovou nať a kopr.

Komentáře k receptu