Smetanový boršč zeleninový
Suroviny
- 300 g Brambory
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 500 g Rajčata
- 200 g Zelí hlávkové bílé
- 300 g Červená řepa
- 50 g Petržel kořen
- 150 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Paprika zelená
- 5 stroužek Česnek
- 1.3 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 244 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 17 g
- Sodík 189 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 28.3 mg
- Draslík 707.2 mg
- Vláknina 10996.6 mg
- Vitamín A 10996.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Papriky zbavíme semen a nakrájíme na nudličky. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Syrové brambory oloupeme a rozčtvrtíme. Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na čtverečky. Petrželovou nať a kopr nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme.
-
2
Na másle zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, polovinu nakrájených paprik, rajčata, řepu, zakapeme octem, zalijeme 500 ml vody a za občasného míchání dusíme zhruba 20 minut. Poté vmícháme brambory, zelí, koření, vlijeme zbylou vodu a vaříme, až jsou brambory měkké. Poté polévku osolíme, osladíme, vmícháme zbylou papriku, česnek a necháme přejít varem. Před podáváním do polévky zašleháme smetanu, petrželovou nať a kopr.