Proso se slepicí a kari

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 50 g Mrkev kořen
  • 37.5 g Pórek
  • 25 g Petržel kořen
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 ks Cibule
  • 1.25 l Voda pitná
  • 0.62 dl Víno bílé
  • 0.25 kg Slepice
  • 0.25 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.25 polévková lžíce Sůl
  • 0.25 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.25 polévková lžíce Bazalka
  • 0.25 polévková lžíce Libeček
  • 0.25 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 134 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 193 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 46.3 mg
  • Draslík 246.5 mg
  • Vláknina 2787.2 mg
  • Vitamín A 2787.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Proso 2 x spaříme vařící vodou a vložíme do hrnce. Zalijeme 6 dl slepičího bujónu a vaříme 35 minut do měkka.

  • 2

    Maso z uvařené slepice obereme, pokrájíme na malé kousky, proso ochutíme lžičkou kari, dosolíme podle chuti mořskou solí a promícháme s masem. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme.

  • 3

    Proso se slepicí položíme na talíře, posypeme petrželkou kudrnkou a podáváme.

  • 4

    Slepičí bujon:

  • 5

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 6

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 7

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.

Komentáře k receptu