Kuřecí frikasé se žampiony
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Žampiony čerstvé
- 100 g Zelenina kořenová
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Kuře
- 1 špetka Muškátový květ
- 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1057 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 73 g
- Sodík 500 mg
- Bílkoviny 84 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 511.8 mg
- Draslík 911.5 mg
- Vláknina 3513.6 mg
- Vitamín A 3513.6 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.4 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci uvedeme do varu 1 l osolené vody, přidáme máslo, bobkový list, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli a rozporcované kuře. Vše uvaříme doměkka, kuře vyjmeme a stáhnuté z kůže uchováme na teplém místě.
-
2
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme ji scezeným vývarem a svaříme na hustou omáčku.
-
3
Očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky, udusíme na másle doměkka a vložíme je do omáčky. Přidáme špetku muškátu a citronovou šťávu.
-
4
Nakonec do hotové omáčky vmícháme smetanu, zahustíme ji žloutky a nalijeme na kuře.
-
5
Podáváme s rýží.