Ruské pirožky z kynutého těsta s drůbeží nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 750 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 500 g Drůbeží maso vařené
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 75 ml Voda pitná
  • 100 ml Vývar drůbeží
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Muškátový květ
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1395 kcal
  • Sacharidy 152 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 1118 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 148 g
  • Cholesterol 484.1 mg
  • Draslík 864.2 mg
  • Vláknina 17159.8 mg
  • Vitamín A 17159.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 58.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z polohrubé mouky, vlahého mléka, 75 ml teplé vody, 100 g rozpuštěného másla, 1 vejce, cukru, 0,5 lžičky soli a droždí vypracujeme těsto, které necháme přikryté na teplém místě kynout.

  • 2

    Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme placku, silnou asi 7 mm, ze které rádýlkem nebo tvořítkem vykrajujeme čtverce nebo kolečka.

  • 3

    Zatímco těsto kyne, připravíme nádivku. Vařené drůbeží maso nadrobno rozsekáme, v misce ho smícháme s cibulkou orestovanou na másle, 2 nastrouhanými natvrdo vařenými vejci, nadrobno nasekanou petrželkou a několika lžícemi vývaru. Směs osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, dobře promícháme a necháme asi 20 minut rozležet.

  • 4

    Do středů těstových čtverců nebo koleček pokládáme nádivku a tvarujeme pirohy. Čtverce můžeme přeložit na trojúhelníky, obdélníky nebo srolovat na trubičky, kolečko s nádivkou zakryjeme dalším kolečkem nebo je přeložíme na půl a získáme půlměsíce. Okraje těsta potřeme bílkem a dobře je stiskneme.

  • 5

    Hotové pirohy na povrchu potřeme rozšlehaným žloutkem a ve vyhřáté troubě je na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme asi 15 minut.

  • 6

    Horké pirohy podáváme jako přílohu k čirým polévkám nebo jako zákusek k vínu či pivu.

Komentáře k receptu