Francouzská hovězí polévka pot au feu
Suroviny
- 100 g Mrkev kořen
- 300 g Kosti hovězí řídké
- 500 g Hovězí maso přední
- 50 g Tymián čerstvý
- 50 g Rozmarýn čerstvý
- 6 krajíc Chléb toastový
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 3 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 6 ks Celer řapíkatý
- 8 ks Pepř černý celý
- 4 l Voda pitná
- 1 kg Kosti hovězí morkové
- 1 kg Hovězí kýta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2037 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 203 g
- Sodík 856 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 160.6 mg
- Draslík 1350.9 mg
- Vláknina 15661.1 mg
- Vitamín A 15661.1 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme maso a kosti studenou vodou a osušíme je.
-
2
Na plotnu připravíme hrnec. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a v nahřátém hrnci opečeme řezné plochy cibule dohněda.
-
3
Do hrnce přidáme kosti, hrudí, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a tymián. Přilijeme studenou vodu a přivedeme k varu. Sbíráme pěnu z povrchu polévky. Když voda začne vařit, přidáme ještě hovězí kýtu a ztlumíme teplotu. Vaříme asi 3 hodiny.
-
4
Oškrábeme mrkev, pórek omyjeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na proužky. Celerové řapíky opláchneme a pokrájíme na kousky. 30 minut před skončením vaření polévky do ní přidáme pokrájenou zeleninu a morkové kosti.
-
5
Je-li maso a zelenina měkká, vyndáme je ven, naservírujeme na talíře a zalijeme trochou vývaru.
-
6
Přes síto přecedíme polévku a servírujeme jako první chod. Podáváme k ní opečený chléb.
-
7
Na plátky nakrájíme maso a společně se zeleninou podáváme jako druhý chod.