Ovesný chleba

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 325 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 55 g Cukr krupice
  • 850 g Mouka polohrubá
  • 390 g Ovesné vločky
  • 65 ml Voda pitná
  • 450 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 polévková lžíce Droždí sušené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 862 kcal
  • Sacharidy 163 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 265 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 159 g
  • Cholesterol 13.5 mg
  • Draslík 440.9 mg
  • Vláknina 23169.7 mg
  • Vitamín A 23169.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vymažeme tukem.

  • 2

    V rendlíku převaříme mléko, do horkého vmícháme máslo se solí a cukrem a necháme zchladnout.

  • 3

    V míse rozpustíme droždí s vlažnou vodou. Poté vmícháme mléčnou směs, přidáme uválené ovesné vločky (dáme si hrst stranou), mouku a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 2-3 hodiny. Z vykynutého těsta uděláme 2 bochníky, položíme je na plech a necháme ještě asi 1 hodinu kynout, až mají dvojnásobný objem. Troubu předehřejeme na 200°C, na chlebech uděláme nožem zářezy, posypeme je zbylými vločkami a pečeme je asi 50 minut. Chleby jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.

Komentáře k receptu