Šumavská uhlířina – lešina
Suroviny
- 500 g Brambory
- 1 kávová lžička Sůl
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 l Voda pitná
- 7 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 3 polévková lžíce Vepřové škvarky
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 3 polévková lžíce Krupice dětská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 271 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 14 g
- Sodík 766 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 131.4 mg
- Draslík 660.9 mg
- Vláknina 8341.5 mg
- Vitamín A 8341.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na menší kostky, dáme do vody se solí a kmínem a vaříme je doměkka asi 20 minut. Jakmile jsou uvařené, slijeme z nich vodu a necháme je zakryté poklicí. Očištěné cibule si pokrájíme nadrobno a v pánvi na sádle cibuli osmažíme dozlatova. Přimícháme k ní škvarky a jakmile se rozehřejí, pánev s cibulí odstavíme z plotny.
-
2
Mezitím si postavíme do druhého hrnce asi 2 litry vody se solí (2 lžičky). V misce si rozšleháme 2 vejce, přidáme k nim 3 lžíce krupice, 1 lžíci hrubé mouky a 0,5 lžičky soli. Vymícháme si hladké těstíčko. Větší lžičkou vykrajujeme těsto – noky a vhazujeme je do vroucí vody. Promícháme a jakmile vyplavou na povrch, vaříme je přibližně 2 minuty a vyjmeme je sítem. Pokud jsou noky větší, rozkrojíme je a dáme je do hrnce s uvařenými brambory. Promícháme, přidáme cibuli se škvarky, znovu promícháme a podáváme.