Nicovská couračka
Suroviny
- 500 g Zelí kysané
- 250 g Klobása uzená
- 200 g Hříbky čerstvé
- 400 g Brambory
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Paprika mletá pálivá
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 7.5 dl Růžová voda
- 7.5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 465 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 28 g
- Sodík 276 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 59.7 mg
- Draslík 1085.1 mg
- Vláknina 13575.8 mg
- Vitamín A 13575.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory dobře omyjeme, dáme je do hrnce, zalijeme 7.5 dl vody a uvaříme doměkka, podle velikosti 20-25 minut. Uvařené brambory scedíme, vychladlé oloupeme a nakrájíme na silnější plátky.
-
2
Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na sádle osmažíme dorůžova. Přimícháme k ní sladkou a pálivou papriku, kmín, přidáme kysané pokrájené zelí (i s 1 dl láku), přilijeme vodu a pomalu vaříme 15 minut.
-
3
Uzenou klobásu nakrájíme na kolečka. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Houby a klobásu přidáme do polévky a vaříme dalších 15 minut.
-
4
V misce rozmícháme ve smetaně hrubou mouku a ke konci vaření ji přimícháme do polévky. Vaříme 2-4 minuty, polévku podle chuti dosolíme, pokud je moc kyselá, přidáme cukr a podáváme.