Hovězí pečeně francouzská
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Vepřové nožičky
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 dl Víno bílé
- 1 dl Hovězí vývar základní
- 1 kg Hovězí maso zadní
- 1 kg Karotka
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 691 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 36 g
- Sodík 690 mg
- Bílkoviny 68 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 224.8 mg
- Draslík 665.8 mg
- Vláknina 9111.7 mg
- Vitamín A 9111.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso očistíme, omyjeme, protkneme po vlákně proužky slaniny, osolíme a opepříme. V kastrole rozpustíme sádlo, osmahneme na něm zbytek nakrájené slaniny a maso na něm osmahneme po všech stranách.
-
2
Poté maso podlijeme vývarem nebo vodou, okořeníme a přidáme k němu rozseknutou nožičku. Maso přikryjeme a dusíme v troubě až 2 hodiny. Během dušení podléváme maso vínem. K téměř měkkému masu přidáme cibuli rozkrájenou na osminky, očištěnou a podélně nakrájenou karotku. Vše společně dusíme do měkka.
-
3
Šťávu nezahušťujeme, dostatečně je vázána rosolem z nožičky. Pečeni rozkrájíme, rozložíme na mísu a obložíme kousky nožičky a proužky karotky s cibulí.