Květák v sýrové omáčce
Suroviny
- 150 g Sýr Eidam cihla 40%
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Květák
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 3 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 372 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 25 g
- Sodík 279 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 65.8 mg
- Draslík 755.8 mg
- Vláknina 10293.9 mg
- Vitamín A 10293.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 122.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 62.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý květák rozebereme na růžičky, vložíme do vařící osolené vody, uvaříme doměkka, scedíme a necháme okapat.
-
2
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, smetanou a trochou vývaru z květáku. Rozšleháme a dobře povaříme.
-
3
Přidáme část nastrouhaného sýru a necháme jej roztavit. Omáčku osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku.
-
4
Uvařený květák upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme zbylým sýrem.