Zapečený špenát po gruzínsku
Suroviny
- 250 g Špenát listový čerstvý
- 100 g Máslo čerstvé
- 8 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 1 ks Cibule
- 5 ks Vejce slepičí
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1179 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 337 mg
- Draslík 620.9 mg
- Vláknina 9644.8 mg
- Vitamín A 9644.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.1 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přebrané oprané listy špenátu zbavíme stopek, spaříme ve vodě, scedíme a hrubě nasekáme a nastrouháme cibuli.
-
2
V zapékací misce zpěníme na 50 g másla nastrouhanou cibuli, přidáme špenát, osolíme, opepříme, okořeníme muškátem a zalijeme čtyřmi rozšlehanými vejci. Misku vložíme do předehřáté trouby a asi 10 minut zapékáme.
-
3
Mezitím připravíme vaječné topinky. Vejce rozšleháme s mlékem a špetkou soli a ve směsi namáčíme tenké krajíčky bílého chleba, který na másle po obou stranách osmažíme.
-
4
Hotový špenát podáváme na talířích posypaný sekanou petrželkou s vaječnými topinkami jako přílohou.