Brambory s pastinákem a jablkovým přelivem
Suroviny
- 350 g Brambory
- 300 g Jablka
- 150 g Pastinák
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 170 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 4 g
- Sodík 104 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 42.6 mg
- Draslík 347.4 mg
- Vláknina 8260 mg
- Vitamín A 8260 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme, oškrábeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
-
2
Nahrubo strouháme i oloupaný pastinák. Oloupeme cibuli, nasekáme ji na jemno, stejně tak rozsekáme šalvěj. Polovinu šalvěje odložíme stranou. Vejce rozšleháme.
-
3
Ve větší misce smícháme brambory, pastinák, cibuli, vejce, strouhanku a koření. Směs přikryjeme a necháme 20 minut v chladu odležet.
-
4
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky.
-
5
Kostičky jablek, citronovou šťávu, cukr (případně med) dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 lžíce vody, dovedeme na ohni k varu, přiklopíme pokličkou a vaříme 8 až 10 minut, kdy ze směsi vznikne husté pyré. Poté hrnec odstavíme a pyré ještě minutu mícháme, dokud není nadýchané. Během míchání přidáme zbylou šalvěj a smetanu.
-
6
Pudinkové misky vytřeme olivovým olejem, dáme do nich bramborovou směs, povrch potřeme olejem, pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů 15 minut. Znovu potřeme olejem a pečeme dalších 5 minut, dokud směs nezhnědne.
-
7
Podáváme vyklopené na talířky a přelité jablečným pyré.