Studená rajčatová polévka s bylinkami
Suroviny
- 7 g Máslo čerstvé
- 4 krajíc Chléb toastový
- 500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 10 ks Rozmarýn čerstvý
- 5 ks Máta
- 1 ks Bobkový list
- 10 ks Bazalka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Rajčata
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 340 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 11 g
- Sodík 400 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 2.1 mg
- Draslík 1221 mg
- Vláknina 26557.5 mg
- Vitamín A 26557.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.1 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, rajčata omyjeme a nakrájíme na větší kostky. Bylinky opláchneme, osušíme a lístky rozmarýnu a máty jemně nakrájíme.
-
2
Cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme rajčata a za stálého míchání je opékáme 4 minuty. Přidáme nakrájené bylinky, pepř, osolíme, zalijeme půl litrem vody a na mírném plameni dusíme přikryté půl hodiny. Měkká rajčata propasírujeme, dle chuti přidáme koření, přisolíme a přisladíme. Směs i s hrncem vložíme do studené lázně, aby vychladla. Hrnec poté přiklopíme a necháme 3 hodiny odležet v chladničce.
-
3
Toustový chléb nakrájíme na kostky o velikosti 2 cm a opečeme dozlatova na rozehřátém tuku. Opečené vložíme na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný tuk, a okapané vložíme do misky.
-
4
Vychlazenou polévku rozdělíme do talířů, posypeme nakrájenou bazalkou a podáváme s opečeným chlebem.