Gratinovaný rajčatový salát
Suroviny
- 200 g Salát římský
- 2 krajíc Chléb konzumní
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Balsamico ocet
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 467 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 31 g
- Sodík 359 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 24 mg
- Draslík 633.4 mg
- Vláknina 9185.8 mg
- Vitamín A 9185.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chleba nakrájíme nadrobno nebo rozdrtíme v mixéru tak, aby celkové množství činilo 2 šálky.
-
2
Bylinky nasekáme najemno, v pánvi rozpálíme máslo, olej a chléb opečeme dozlatova, přidáme bylinky a krátce podusíme. Osolíme a opepříme (polovina dávky).
-
3
Rajčata nakrájíme na silné plátky, rozložíme do zapékací nádoby, osolíme, opepříme a posypeme chlebovou směsí.
-
4
Zapékáme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.
-
5
Smícháme dvě lžíce oleje, ocet, sůl a pepř. Salátové listy pláchneme, osušíme a přelijeme dresinkem. Rozložíme na talíře a navrch dáme gratinovaná rajčata. Ihned podáváme.