Linguine s jehněčím ragú

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 215 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 400 g Jehněčí maso
  • 50 g Slanina vepřová
  • 5 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 50 g Mandle plátky
  • 400 g Těstoviny Linguine
  • 150 ml Víno červené
  • 150 ml Vývar zeleninový
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 stroužek Česnek
  • 4 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Mandle mleté
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 639 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 652 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 71.3 mg
  • Draslík 248.7 mg
  • Vláknina 2872.4 mg
  • Vitamín A 2872.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.9 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 760.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jehněčí maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na malé kostky, stejně tak prorostlejší slaninu. Omyjeme rajčata a celer, osušíme utěrkou, rajčatům nakrojíme slupku po obvodu (opticky rozdělíme na čtvrtiny), spaříme horkou vodou, oloupeme. Nakrájíme na čtvrtky, zbavíme semen, odkrojíme zbytky po stopkách a dužinu nakrájíme na na kostky. Stonek celeru pokrájíme na tenčí plátky, oloupeme česnek a cibuli, nasekáme.

  • 2

    Na pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme kostky jehněčího masa a slaniny, zhruba 5 minut opékáme, poté přidáme cibuli, česnek, celer, mleté mandle, znova vše 2 minuty opékáme. Vsypeme rajčata s rozmarýnem, vše zalijeme červeným vínem.

  • 3

    Ragú vaříme zhruba 5 minut, přidáme vývar, dle chuti osolíme, opepříme. Necháme dusit pod pokličkou na mírném plameni asi 2 hodiny.

  • 4

    Mezitím připravíme velký hrnec, přivedeme k varu alespoň 4 litry osolené vody a podle návodu na obalu uvaříme těstoviny na skus. Na plech položíme pečící papír, rozprostřeme plátky mandlí a orestujeme do zlatova v troubě.

  • 5

    Linguine slijeme přes síto, necháme krátce vykapat a rozdělíme je na předem vyhřáté talíře. Přidáme ragú, ozdobíme orestovanými plátky mandlí.

Komentáře k receptu