Cibulačka z Francie

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 200 g Veka
  • 40 g Cukr krupice
  • 5 g Bobkový list
  • 60 g Krupice dětská
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 hrst Tymián čerstvý
  • 1 l Vývar slepičí
  • 5 dl Víno bílé
  • 1.5 kg Cibule
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 551 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 694 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 39 mg
  • Draslík 447.4 mg
  • Vláknina 9598.5 mg
  • Vitamín A 9598.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli oloupeme a nakrájíme po délce na hrubé plátky. V hrnci rozpálíme máslo, vložíme cibuli, orestujeme, posypeme cukrem, přidáme nití svázáný tymián a za stálého míchání cibuli karamelizujeme. Do hrnce vsypeme bobkový list, sůl, pepř, vše zalijeme vínem, necháme ho vyvařit do sucha, aby zůstalo jen vinné aroma a vyrestovaná cibule. Tu posypeme dětskou krupicí, mícháním zapražíme, zalijeme vývarem a na středně silném ohni polévku povaříme 30 minut. Před dovařením podle vlastní chuti osolíme a opepříme.

  • 2

    Troubu předehřejeme, na každý krajíc veky nasypememe nastrouhaný sýr, vyskládáme na plech a vložíme do nahřáté trouby zapéct, aby veka byla křupavá a sýr rozpuštěný.

  • 3

    Uvařenou, ještě teplou polévku nalijeme do polévkových šálků, posypeme nasekanou petrželovou natí, přidáme připravené křupavé krajíce veky a podáváme.

Komentáře k receptu