Jablečná žemlovka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 700 g Chléb toastový
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 10 g Citronová kůra
  • 100 g Cukr krupice
  • 30 g Cukr moučkový
  • 1000 g Jablka
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 špetka Skořice mletá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 720 kcal
  • Sacharidy 110 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 716 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 110 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 441.8 mg
  • Vláknina 17706.4 mg
  • Vitamín A 17706.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Zapékací formu vymažeme máslem.

  • 2

    Chleba nakrájíme na jednotlivé plátky, okrájíme kůrky a krajíčky rozkrájíme na trojúhelníky. Dno formy a boky obložíme plátky chleba tak, aby se lehce překrývaly.

  • 3

    Jablka dáme vařit se 100 ml vody, citrónovou kůrou, skořicí, 50 g másla a vanilkovým luskem. Dusíme 20 minut, poté odstavíme, vyjmeme vanilkový lusk a směs propasírujeme přes sítko. Jablečnou kaši vlijeme do formy s chlebem a dále pečeme 35 minut při 200 °C.

  • 4

    Upečenou žemlovku necháme 30 minut odležet, poté vyklopíme, posypeme moučkovým cukrem a ihned servírujeme.

Komentáře k receptu