Koláč ze zlatého sirupu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 130 g Máslo čerstvé
  • 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 85 g Strouhanka
  • 175 ml Sirup Golden
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 774 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 480 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 52 mg
  • Draslík 74.5 mg
  • Vláknina 5883.3 mg
  • Vitamín A 5883.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 49.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a změklého másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ve fólii na půl hodiny do chladničky. Na pomoučněném vále z těsta (část dáme stranou na dvanáct proužků, z nichž uděláme mřížku) rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě nepřesahovala přes okraj.

  • 2

    V rendlíku zahřejeme sirup, mimo sporák do něj vmícháme bílou strouhanku, ustrouhanou citronovou kůru a necháme si čtvrt hodiny odstát. Bude-li směs moc řídká, přimícháme trochu strouhanky. Do směsi přimícháme citronovou šťávu a potřeme jí koláč. Odložené těsto rozválíme a rádýlkem nakrájíme dvanáct proužků, z nichž uděláme přes koláč mřížku.

  • 3

    V troubě předehřáté na 200 °C pečeme zhruba deset minut, poté teplotu stáhneme na 190 °C a koláč pečeme dalších patnáct minut až zezlátne. Koláč můžeme podávat teplý i studený.

Komentáře k receptu