Švestkový koláč s mandlemi

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 20 g Droždí
  • 80 g Cukr krupice
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1 kg Švestky
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 236 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 86 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 31.5 mg
  • Draslík 206.8 mg
  • Vláknina 4665.2 mg
  • Vitamín A 4665.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.1 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme kvásek z droždí, vlažného mléka a špetky cukru a necháme ho vzejít asi 15minut na teplém místě.

  • 2

    Mezitím smícháme mouku, máslo, polovinu cukru, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.

  • 3

    Švestky omyjeme, necháme okapat, vypeckujeme a rozkrojíme na čtvrtiny.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 200C.

  • 5

    Vykynuté těsto propracujeme a na pomoučeném vále rozválíme. Přeneseme na vymazaný plech, posypeme nastrouhanými mandlemi, naskládáme švestky a necháme ještě asi 20minut kynout. Poté posypeme zbývajícím cukrem a pečeme 20-25minut.

  • 6

    Hotový koláč nakrájíme, dozdobíme šlehanou smetanou a podáváme ještě vlažný.

Komentáře k receptu