Královecké masové klopsy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Maso mleté - mix
  • 10 ml Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Žemle tuková
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Hořčice plnotučná
  • 1 polévková lžíce Kapary sterilované
  • 2 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 515 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 596 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 166.2 mg
  • Draslík 72.6 mg
  • Vláknina 1417.5 mg
  • Vitamín A 1417.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žemli namočíme na chvíli do studené vody, dobře vymačkáme a uhněteme s oloupanou, nasekanou cibulí, mletým masem, vejcem a hořčicí. Směs výrazně osolíme a opepříme.

  • 2

    Navlhčenýma rukama vytvarujeme z hmoty malé klopsy, vložíme je do vroucí vody a vaříme těsně pod bodem varu, dokud nevyplavou na povrch. Pěnu sbíráme sběračkou, vývar přecedíme a 500 ml ponecháme na omáčku.

  • 3

    Z mouky a másla upražíme jíšku, za stálého míchání přilijeme vývar a přivedeme k varu. Ušleháme žloutek s mlékem, přidáme lžíci kaparů a vlijeme do omáčky. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou.

  • 4

    Nakonec do omáčky vložíme klopsy a prohříváme asi 5 minut.

Komentáře k receptu