Královecké masové klopsy
Suroviny
- 500 g Maso mleté - mix
- 10 ml Citronová šťáva
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Žemle tuková
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- 1 polévková lžíce Kapary sterilované
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 515 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 43 g
- Sodík 596 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 166.2 mg
- Draslík 72.6 mg
- Vláknina 1417.5 mg
- Vitamín A 1417.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemli namočíme na chvíli do studené vody, dobře vymačkáme a uhněteme s oloupanou, nasekanou cibulí, mletým masem, vejcem a hořčicí. Směs výrazně osolíme a opepříme.
-
2
Navlhčenýma rukama vytvarujeme z hmoty malé klopsy, vložíme je do vroucí vody a vaříme těsně pod bodem varu, dokud nevyplavou na povrch. Pěnu sbíráme sběračkou, vývar přecedíme a 500 ml ponecháme na omáčku.
-
3
Z mouky a másla upražíme jíšku, za stálého míchání přilijeme vývar a přivedeme k varu. Ušleháme žloutek s mlékem, přidáme lžíci kaparů a vlijeme do omáčky. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou.
-
4
Nakonec do omáčky vložíme klopsy a prohříváme asi 5 minut.