Rebarborový koláč z lineckého těsta
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Mouka pšeničná hrubá
- 80 g Cukr krupice
- 80 g Cukr krupice
- 60 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 40 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 80 g Pudinkový prášek - vanilkový
- 50 g Cukr moučkový
- 1 ks Vejce slepičí
- 6 ks Reveň (Rebarbora)
- 0.5 l Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 862 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 41 g
- Sodík 129 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 82 g
- Cholesterol 101.2 mg
- Draslík 1099.4 mg
- Vláknina 13430.3 mg
- Vitamín A 13430.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 565.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava lineckého těsta: do misky nakrájíme měkké máslo, přisypeme cukr, rozklepneme vejce, vanilkový cukr a vše dobře rozšleháme. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a rukou vypracujeme tuhé a hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme do lednice na 120 minut.
-
2
Vál posypeme lehce moukou a na něm rozválíme těsto o velikosti pečící formy a silné 6 mm. Těstem vyložíme máslem vymazanou pečící formu tak, aby byly okraje vyvýšené, vysoké 2 cm.
-
3
Příprava vanilkového pudinku: Do vhodného kastrůlku dáme mléko a přivedeme k varu. Do hrníčku vlijeme 2 dl mléka, přidáme cukr. Přimícháme vanilkový pudink a dobře rozkvedláme, aby v mléce nezůstaly hrudky. Hotovou směs za stálého míchání vlijeme do vařícího mléka. Na mírném ohni vaříme do zhoustnutí pudinku. Potom stáhneme z ohně. /Pudink má být hustý a hladký./ Hustý pudink necháme vychladnout a roztáhneme na linecké těsto v pečící formě.
-
4
Příprava rebarbory: V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme očištěnou a na malé kousky nakrájenou rebarboru. Restujeme ji 1 minutu, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat ještě asi 4 minuty. Rebarboru necháme vychladnout a poklademe na pudink, který je v pečící formě.
-
5
Příprava drobenky: V misce smícháme dohromady hrubou mouku, cukr, máslo a vanilkový cukr. Rukou suroviny dobře propracujeme na drobenku, kterou posypeme celý připravený koláč.
-
6
Naplněnou pečící formu vložíme do předehřáté trouby a při 160stupňové teplotě pečeme 15-20 minut. Na správně upečeném koláči má drobenka mít zlatohnědou barvu a musí být hladce křupavá.
-
7
Koláč necháme vychladnout ve formě. Potom ho nakrájíme na úhledné trojúhelníky a nabízíme.