Vejce v žemli
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 200 g Šunka parmská
- 150 ml Ocet vinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- 3 ks Pepř černý celý
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 559 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 48 g
- Sodík 457 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 568 mg
- Draslík 124.7 mg
- Vláknina 321.5 mg
- Vitamín A 321.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.5 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oocet s pepřem a petrželkou svaříme na poloviční objem. Přecedíme, dáme stranou. Vodu v hrnci uvedeme do varu. V misce prošleháme metlou tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa, šleháme nad hrncem v páře do zhoustnutí. Aby se voda nevařila, občas hrnec odstavíme. Musíme získat nadýchanou pěnu, která stéká z metly. Vmícháme malou naběračku rozpuštěného másla, zašleháme, zopakujeme ještě jednou. Směs by měla být hustá jako majonéza.
-
2
Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
-
3
V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, vmícháme lžíci octa. Jedno vejce rozklepneme do hrnku, promícháme vroucí octovou vodu a do víru uprostřed necháme sklouznout vejce. Povaříme 3 minuty, aby zůstal žloutek ještě tekutý, vyjmeme děrovanou naběračkou. Takto zpracujeme i ostatní vejce.
-
4
Na každou polovinu opečené žemle položíme opečený plátek šunky, na něj vejce a všechno přelijeme omáčkou.
-
5
Ihned podáváme.