Vejce v žemli

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 200 g Šunka parmská
  • 150 ml Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Žemle tuková
  • 3 ks Pepř černý celý
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 559 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 457 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 568 mg
  • Draslík 124.7 mg
  • Vláknina 321.5 mg
  • Vitamín A 321.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.5 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oocet s pepřem a petrželkou svaříme na poloviční objem. Přecedíme, dáme stranou. Vodu v hrnci uvedeme do varu. V misce prošleháme metlou tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa, šleháme nad hrncem v páře do zhoustnutí. Aby se voda nevařila, občas hrnec odstavíme. Musíme získat nadýchanou pěnu, která stéká z metly. Vmícháme malou naběračku rozpuštěného másla, zašleháme, zopakujeme ještě jednou. Směs by měla být hustá jako majonéza.

  • 2

    Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, vmícháme lžíci octa. Jedno vejce rozklepneme do hrnku, promícháme vroucí octovou vodu a do víru uprostřed necháme sklouznout vejce. Povaříme 3 minuty, aby zůstal žloutek ještě tekutý, vyjmeme děrovanou naběračkou. Takto zpracujeme i ostatní vejce.

  • 4

    Na každou polovinu opečené žemle položíme opečený plátek šunky, na něj vejce a všechno přelijeme omáčkou.

  • 5

    Ihned podáváme.

Komentáře k receptu