Jehněčí bujón s pečenými kuličkami
Suroviny
- 10 g Máslo čerstvé
- 750 g Jehněčí krkovice
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Petržel - nať
- 60 g Celer - nať
- 200 g Pórek
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Květák
- 2 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 63 g
- Sodík 428 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 149.6 mg
- Draslík 823.8 mg
- Vláknina 8060 mg
- Vitamín A 8060 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky dáme 60 g hladké mouky, vajíčko, 10 g másla, 2 špetky soli, špetku bílého pepře a vymícháme husté těsto. To dáme do sáčku na zdobení dortů, na plechu jím vytvoříme malé kuličky. Vložíme je do předem vyhřáté trouby a upečeme je při 180°C do zlatova. Kuličky podle velikosti pečeme přibližně 5 - 8 minut.
-
2
Petrželovou a libečkovou nať omyjeme, drobně pokrájíme.
-
3
V hrnci přivedeme k varu jehněčí vývar. Přidáme do něj pokrájené bylinky, ochutíme mletým koriandrem, solí a kmínem. Vaříme 3 - 5 minut, sypeme do něj upečené kuličky a podáváme.
-
4
Jehněčí masový vývar:
-
5
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Necháme vařit, když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné a omyté cibule, kterým necháme slupku, jen je překrojíme napůl. Do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Až se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou, necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
6
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. Během vaření přilijeme 2 dl bílého vína. Po hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30 - 45 minut. Až bude maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
-
7
Přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme podávat s nakrájenými plátky masa.