Koláč ze zlatého sirupu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 774 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 38 g
- Sodík 480 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 52 mg
- Draslík 74.5 mg
- Vláknina 5883.3 mg
- Vitamín A 5883.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a změklého másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ve fólii na půl hodiny do chladničky. Na pomoučněném vále z těsta (část dáme stranou na dvanáct proužků, z nichž uděláme mřížku) rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě nepřesahovala přes okraj.
-
2
V rendlíku zahřejeme sirup, mimo sporák do něj vmícháme bílou strouhanku, ustrouhanou citronovou kůru a necháme si čtvrt hodiny odstát. Bude-li směs moc řídká, přimícháme trochu strouhanky. Do směsi přimícháme citronovou šťávu a potřeme jí koláč. Odložené těsto rozválíme a rádýlkem nakrájíme dvanáct proužků, z nichž uděláme přes koláč mřížku.
-
3
V troubě předehřáté na 200 °C pečeme zhruba deset minut, poté teplotu stáhneme na 190 °C a koláč pečeme dalších patnáct minut až zezlátne. Koláč můžeme podávat teplý i studený.