Engadinský dort
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 230 g Ořechy vlašské
- 3 g Sůl
- 125 g Cukr krupice
- 230 g Cukr krupice
- 20 g Citronová kůra
- 30 g Cukr moučkový
- 20 ml Med včelí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 497 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 27 g
- Sodík 107 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 103.8 mg
- Draslík 100.6 mg
- Vláknina 4765.8 mg
- Vitamín A 4765.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku, krupicový cukr a máslo zpracujeme rukama, přidáme vejce a žloutek, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a vypracujeme hladké těsto. Ze dvou třetin těsta na vále vyválíme plát, kterým vyložíme dortovou formu až k okraji.
-
2
Na pánvi necháme nasucho zkaramelizovat cukr, zalijeme smetanou a povaříme pár minut. Vmícháme med a půlky ořechů, směs necháme trochu vychladnout a nalijeme na těsto. Přikryjeme plátem zbylého těsta, okraje přimáčkneme k sobě a povrch potřeme ušlehaným žloutkem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut. Po vychladnutí vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.