Plečinta, moldavský piroh

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 250 g Sýr Brynza
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 250 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 7 ks Brambory vařené
  • 1 ks Cibule
  • 6 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 739 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 293 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 81 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 422.7 mg
  • Vláknina 10591.3 mg
  • Vitamín A 10591.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jde o piroh z taženého těsta, podobající se závinu, podává se teplý až horký.

  • 2

    Na těsto zpracujeme 500 g polohrubé mouky s 250 ml teplé vody, půl lžičky soli a 3 lžíce rostlinného oleje. Vypracované těsto přikryjeme a dáme na 10 minut do tepla.

  • 3

    Na nádivku nastrouháme vařené brambory a smícháme je s brynzou, na másle orestovanou cibulkou, 3 lžícemi oleje a sladkou paprikou.

  • 4

    Odpočinuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý vyválíme a potom těsto vytahujeme. Vytažené placky necháme chvíli oschnout, pak je potřeme rozpuštěným máslem a složíme na sebe. Na vrchní placku rovnoměrně asi po 4/5 povrchu rozetřeme nádivku, plečintu srolujeme, na krajích zahneme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozpuštěným máslem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35-40 minut.

  • 5

    Upečenou plečintu znovu potřeme máslem, nakrájíme a podáváme. Je vhodnou přílohou k polévce z kysaného zelí.

Komentáře k receptu