Plečinta, moldavský piroh
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 739 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 38 g
- Sodík 293 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 422.7 mg
- Vláknina 10591.3 mg
- Vitamín A 10591.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jde o piroh z taženého těsta, podobající se závinu, podává se teplý až horký.
-
2
Na těsto zpracujeme 500 g polohrubé mouky s 250 ml teplé vody, půl lžičky soli a 3 lžíce rostlinného oleje. Vypracované těsto přikryjeme a dáme na 10 minut do tepla.
-
3
Na nádivku nastrouháme vařené brambory a smícháme je s brynzou, na másle orestovanou cibulkou, 3 lžícemi oleje a sladkou paprikou.
-
4
Odpočinuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý vyválíme a potom těsto vytahujeme. Vytažené placky necháme chvíli oschnout, pak je potřeme rozpuštěným máslem a složíme na sebe. Na vrchní placku rovnoměrně asi po 4/5 povrchu rozetřeme nádivku, plečintu srolujeme, na krajích zahneme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozpuštěným máslem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35-40 minut.
-
5
Upečenou plečintu znovu potřeme máslem, nakrájíme a podáváme. Je vhodnou přílohou k polévce z kysaného zelí.