Mořský jazyk zapečený v sýrové omáčce
Suroviny
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Sýr Parmezán
- 450 g Špenát listový čerstvý
- 400 g Mořský jazyk
- 625 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Hořčice v prášku
- 0.5 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Salát římský
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Estragon
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 482 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 28 g
- Sodík 376 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 97.9 mg
- Draslík 1354.3 mg
- Vláknina 11512.7 mg
- Vitamín A 11512.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.1 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V rendlíku svaříme mléko s dvěma proužky citronové kůry, bobkovým listem, půlkou cibule nakrájené na plátky a estragonem. Poté mléko odstavíme a necháme půl hodiny odstát.
-
2
V dalším hlubokém rendlíku vmícháme do rozehřátého másla mouku s práškovou hořčicí a vymícháme hladkou kaši. Do kaše zašleháme přecezené mléko (koření, cibuli, citronovou kůru nepoužijeme) a za stálého šlehání vaříme, dokud kaše nezhoustne. Poté odstavíme a vmícháme strouhaný sýr, sůl, pepř a ustrouhaný muškátový oříšek. Směs přikryjeme fólií.
-
3
Ve vroucí osolené vodě půl minuty vaříme listy špenátu, poté špenát ihned propláchneme studenou vodou, necháme okapat a osušíme. Vařeným špenátem vyložíme velký pekáč, který jsme vytřeli máslem.
-
4
Na špenát položíme stočené plátky ryby, které jsme osolili a opepřili. Narovnané rybí závitky zalijeme připravenou omáčkou a v troubě předehřáté na 200°C pečeme přibližně půl hodiny, dokud omáčka nezezlátne.
-
5
Na talíře rozdělíme rybu i se špenátem, obložíme listy salátu a čtvrtkami rajčat. Hned podáváme.