Mořský jazyk zapečený v sýrové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 25 g Sýr Parmezán
  • 450 g Špenát listový čerstvý
  • 400 g Mořský jazyk
  • 625 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Hořčice v prášku
  • 0.5 ks Cibule
  • 0.5 ks Citrony
  • 4 ks Rajčata
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Salát římský
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Estragon
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 482 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 376 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 97.9 mg
  • Draslík 1354.3 mg
  • Vláknina 11512.7 mg
  • Vitamín A 11512.7 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66.1 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V rendlíku svaříme mléko s dvěma proužky citronové kůry, bobkovým listem, půlkou cibule nakrájené na plátky a estragonem. Poté mléko odstavíme a necháme půl hodiny odstát.

  • 2

    V dalším hlubokém rendlíku vmícháme do rozehřátého másla mouku s práškovou hořčicí a vymícháme hladkou kaši. Do kaše zašleháme přecezené mléko (koření, cibuli, citronovou kůru nepoužijeme) a za stálého šlehání vaříme, dokud kaše nezhoustne. Poté odstavíme a vmícháme strouhaný sýr, sůl, pepř a ustrouhaný muškátový oříšek. Směs přikryjeme fólií.

  • 3

    Ve vroucí osolené vodě půl minuty vaříme listy špenátu, poté špenát ihned propláchneme studenou vodou, necháme okapat a osušíme. Vařeným špenátem vyložíme velký pekáč, který jsme vytřeli máslem.

  • 4

    Na špenát položíme stočené plátky ryby, které jsme osolili a opepřili. Narovnané rybí závitky zalijeme připravenou omáčkou a v troubě předehřáté na 200°C pečeme přibližně půl hodiny, dokud omáčka nezezlátne.

  • 5

    Na talíře rozdělíme rybu i se špenátem, obložíme listy salátu a čtvrtkami rajčat. Hned podáváme.

Komentáře k receptu