Svítek ze zemčat
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 150 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 12 g
- Sodík 159 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 134.7 mg
- Draslík 131.9 mg
- Vláknina 1196.5 mg
- Vitamín A 1196.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zemčata (brambory) oloupeme, omyje, pokrájíme na čtvrtky, dáme do rendlíku se 4 dl vody a uvaříme se solí doměkka. Vaříme asi 15 minut doměkka.
-
2
Mezitím v misce utřeme máslo se solí, pepřem a 2 žloutky. Omytou pažitku a petrželku drobně pokrájíme a přimícháme do utřeného másla. Uvařená zemčata scedíme prolisujeme a přidáme do misky k máslu, přisypeme dětskou krupici a vše dobře promícháme. Ze 2 vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do směsi.
-
3
Ve větší pánvi rozpálíme olej, na který rozetřeme svítek a usmažíme z každé strany dozlatova. Svítek necháme vychladnout, až potom ho nakrájíme na kostičky nebo proužky.