Plněné bramborové pirožky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Zakysaná smetana
- 4 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Brambory
- 1 ks Pórek
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Zelí hlávkové bílé
- 1 hrst Kopr čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 801 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 37 g
- Sodík 229 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 286.7 mg
- Draslík 1544.4 mg
- Vláknina 35844.9 mg
- Vitamín A 35844.9 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 203.1 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme těsto. V misce rozšleháme vaječné žloutky se zakysanou smetanou a studenou vodou. V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, máslo, sůl, přidáme smetanovou směs a vypracujeme těsto. Poté ho rozkrojíme na 4 díly a vytvoříme z nich silnější placky, které zabalíme do mikroténové fólie. Dáme odležet do chladu alespoň na 30 minut.
-
2
Přichystáme pirožkovou bramborovou náplň. Brambory omyjeme, oškrábeme, pokrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě 15 minut, až změknou. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka, omyté listy zelí a kopr jemně nasekáme.
-
3
Na pánvi rozpálíme olivový olej, na něm smažíme do měkka kolečka pórku, pak přidáme zelí a smažíme, dokud nezměkne.
-
4
Z uvařených brambor v míse s mlékem a máslem umícháme kaši, do ní přidáme pórkovou směs, podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme ještě muškátový oříšek a kopr, vše znovu důkladně promícháme.
-
5
Nyní jednotlivé díly těsta rozválíme na tenké placky, z nich vykrájíme kolečka o průměru 8 - 10 centimetrů. Na každé kolečko dáme přiměřené množství bramborovo-pórkové náplně a okraje těsta nad nádivkou slepíme k sobě tak, aby vznikly malé taštičky. Ty potřeme rozšlehaným vajíčkem.
-
6
Vymažeme pečicí plech, pirožky na něj naskládáme, poté pečeme v troubě, předehřáté na 200 stupňů asi 20 - 25 minut.
-
7
Podáváme nejlépe přelité zakysanou smetanou.