Závitky z platýza obložené zeleninou
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 50 g Kopr čerstvý
- 700 g Platýz - filety
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 500 ml Voda pitná
- 1 ks Citrony
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Okurka salátová
- 4 špetka Sůl
- 4 špetka Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 26 g
- Sodík 406 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 148 mg
- Draslík 1531.2 mg
- Vláknina 6662 mg
- Vitamín A 6662 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.4 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Platýza opláchneme a usušíme na utěrce, pak osolíme, opepříme a zakapeme šťávou vymačkanou z jednoho citronu.
-
2
Ve vroucí vodě spaříme rajčata. Oloupeme z nich slupku, rozpůlíme je a odstraníme z nich semínka. Dužninu nakrájíme na kostičky. Petrželku nasekáme nadrobno a promícháme s kostičkami rajčat. Kostičky rajčat naklademe na plátky ryby a spíchneme je párátkem. Necháme závitky v chladničce vychladit.
-
3
Oloupeme okurky, rozpůlíme je a vydlabeme semínka. Nakrájíme okurky na tenké plátky. Šalotku oloupeme a pokrájíme na kostičky.
-
4
Na pánvi necháme rozehřát máslo, vhodíme na něj nasekanou šalotku a počkáme, dokud nezesklovatí. Pak k ní přidáme okurky a podusíme asi 5 minut. Osolíme, opepříme a zalijeme vínem a polovinou smetany. Nadrobno nasekáme kopr a polovinu jeho množství přidáme k okurkám. Přikryjeme poklicí a 5 minut dusíme.
-
5
Na podušenou zeleninu poklademe rybí závitky, přikryjeme hrnec poklicí a dusíme 10 minut. Pak vyjmeme závitky a přidáme do hrnce zbytek ušlehané smetany a zbytek kopru.
-
6
Závitky naservírujeme, obložíme okurkami.