Lazaně s bylinkami a bešamelovou omáčkou
Suroviny
- 220 g Mozzarella
- 620 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 180 g Těstoviny Lasagne
- 50 g Sýr Parmezán
- 300 ml Bešamel
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Lilek
- 4 ks Cuketa
- 0.5 ks Cibule
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 37 g
- Sodík 1135 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 69.2 mg
- Draslík 848.9 mg
- Vláknina 13481.8 mg
- Vitamín A 13481.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.3 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml bešamelu, bobkový list, plátek cibule, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme.
-
2
Připravíme si zapékací mísu a vytřeme ji olivovým olejem.
-
3
Na grilovací pánvi rozpálíme olej, opékáme na něm plátky lilku zhruba osm minut. Lilek necháme na ubrouscích usušit.
-
4
Na další pánvi na másle restujeme drobně posekaný česnek, usekanou petrželovou nať, čerstvou majoránku a plátky cuket. Za stálého míchání smažíme asi pět minut. Usmažené plátky cuket usušíme na ubrouscích.
-
5
Do zapékací mísy dáváme po vrstvách cukety, lilky, nastrouhanou mozarellu, rajčata a plátky lazaní. Můžeme dochutit solí a pepřem. Poslední vrstvou budou plátky lazaní. Vše polijeme bešamelovou omáčkou, posypeme ustrouhaným parmezánem.
-
6
Těstoviny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba čtyřicet minut, až sýr zezlátne. Hned podáváme.