Koláče z Hané
Suroviny
- 150 g Povidla švestková
- 180 g Cukr krupice
- 30 g Droždí
- 170 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka polohrubá
- 300 g Tvaroh tvrdý
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Mandle
- 0.5 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl
- 0.375 l Smetana 12% (konzumní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 841 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 38 g
- Sodík 195 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 209.2 mg
- Draslík 302.7 mg
- Vláknina 9074 mg
- Vitamín A 9074 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 82.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse utřeme cukr s máslem, 2 žloutky, vanilkou, citronovou kůrou a solí. Přidáme vykynutý kvásek (z droždí). Potom přilijeme vlažnou smetanu a přisypeme prosátou mouku. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Rozřežeme ho na kousky, ze kterých uděláme bochníčky. Doprostřed každého dáme trochu tvarohové nádivky a necháme je trochu vykynout na plechu. Vykynuté koláčky trochu roztlačíme jako obyčejné kulaté koláče, okraje potřeme žloutkem a do důlků dáme povidla. Posypeme drobenkou a dáme péct asi na 20 minut při 180 °C. Ještě horké koláčky posypeme vanilkovým cukrem.
-
2
Tvarohová nádivka - V míse rozmícháme 50 g másla, 100 g cukru, žloutek a strouhaný tvaroh. Přidáme citronovou kůru a na drobno rozsekanou mandli.