Zelné závitky v pikantní omáčce
Suroviny
- 1 ks Cibule
- 1 ks Zelí hlávkové bílé
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 stroužek Česnek
- 5 dl Vývar zeleninový
- 2 dl Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 2 polévková lžíce Rozinky tmavé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 344 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 15 g
- Sodík 779 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 28.3 mg
- Draslík 1155.7 mg
- Vláknina 28489.5 mg
- Vitamín A 28489.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 194.9 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z omytého zelí odstraníme vnější listy, od vybraných větších listů odkrojíme střední žebra. Listy na závitky 5 minut namočíme do slané vody, pak je necháme okapat.
-
2
Česnek i cibuli oloupeme, celer oškrábeme a omyjeme, vše nakrájíma nadrobno a v pánvi na lžíci rozehřátého oleje krátce osmažíme. Do pánve k zelenině přisypeme opláchnutou rýži, rozinky, vše zalijeme 2 dl vývaru, pod pokličkou na mírném ohni 20 minut povaříme. Vmícháme lžíci zakysané smetany, podle chuti přidáme zázvor, citronovou šťávu, pepř a sůl, znovu důkladně promícháme. Směs rozdělíme na zelné listy, zavineme.
-
3
Do pánve vlijeme zbylý olej, závitky na něm krátce osmažíme ze všech stran, pak je vyjmeme a dáme vařit na 20 minut do hrnce se zbylým vývarem. Uvařené závitky opatrně vyjmeme a k hustému vývaru přimícháme rajčatový protlak i zbytek zakysané smetany. Omáčku opepříme a osolíme, promícháme a necháme ještě krátce povařit.