Kančí kýta se šípkovou omáčkou II
Suroviny
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 300 ml Víno červené
- 1 ks Celer bulvový
- 3 ks Cibule
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Nové koření celé
- 1 ks Jalovec
- 1 ks Pepř černý celý
- 2 ks Petržel kořen
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Ocet kvasný lihový
- 1 kg Kančí kýta
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Šípkový džem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 650 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 19 g
- Sodík 199 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 27.5 mg
- Draslík 991.7 mg
- Vláknina 22496.1 mg
- Vitamín A 22496.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 129.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso si předem naložíme do mořidla. Vodu, ocet a nakrájenou zeleninu spolu s kořením dáme vařit. Jakmile se krátce povaří, vypneme a necháme zchladit. Do studeného mořidla dáme maso. Přiklopíme pokličkou a necháme odležet 3 dny.
-
2
Každý den maso obracíme.
-
3
V den vaření maso z mořidla vyjmeme a osušíme. Zeleninu zcedíme a vyjmeme koření.Na sádle s oříškem másla si usmažíme cibuli do hnědé barvy, přidáme zeleninu z mořidla a restujeme. Po asi 10 minutách přidáme cukr, orestujeme a zalijeme vínem. Po 5 ti minutách zalijeme asi půl litrem nálevu a přiklopíme pokličkou. Dáme do trouby a pečeme asi hodinu a půl v troubě na 200°C.
-
4
Pak vyndáme a doděláme omáčku na plotně. Vyndáme koření a maso, které dáme do alobalu. Do omáčky přidáme šípkovou zavařeninu a provaříme. Rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a cukrem dle chuti. Provaříme a nakonec vlijeme na zjemnění smetanu.
-
5
Na talíři podáváme s plátky tence nakrájeného masa a s knedlíky.