Dušená karotka s hráškem a květákem se sýrovou omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 149 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 7 g
- Sodík 79 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 9.5 mg
- Draslík 349.7 mg
- Vláknina 7096.3 mg
- Vitamín A 7096.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 314.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou karotku oškrabeme a pokrájíe na tenká kolečka. Mrážený zelený hrášek v sítu promyjeme pod tekoucí vodou. Omytý květák si rozdělíme na malé růžičky.
-
2
Zeleninu dáme do rendlíku, přilijeme vodu, tolik, aby zelenina byla jen do 2/3 ponořená do vody, a přivedeme ji pod pokličkou k varu. Pomalu zeleninu chvíli dusíme, pak přidáme hrášek a ještě dusíme 4 minuty. Z měkké zeleniny slijeme zbylou vodu a na talířku ji rozmačkáme trochu vidličkou. Přelijeme ji sýrovou omáčkou. Připravenou porci podáváme dítěti teplou.
-
3
Sýrová omáčka pro děti [61939]:
-
4
Tvrdý kvalitní sýr nastrouháme na jemném struhadle. V pánvičce s nepřilnavým dnem si rozehřejeme máslo, přidáme do něj lžíci hladké mouky a mícháme při mírnější teplotě 1-1.5 minuty. Jakmile se z mouky začne tvořit hustá kaše, opatrně přimícháme mléko a za stálého míchání pomalu vaříme asi 4-6 minut. Směs nám zhoustne a bude hladká. Poté do ní vmícháme nastrouhaný sýr. Jakmile se roztaví, omáčka je hotová.