Zapékaný květák s pšeničným zrním.
Suroviny
- 20 g Petržel - nať
- 20 g Celer - nať
- 500 g Květák
- 300 g Šunka parmská
- 5 g Bobkový list
- 200 g Sýr Parmezán
- 250 g Pšenice - obilky
- 120 g Máslo jihočeské
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 3 špetka Sůl
- 3 dl Mléko plnotučné
- 3 dl Voda pitná
- 3 dl Vývar zeleninový
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 533 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1062 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 28.6 mg
- Draslík 380.3 mg
- Vláknina 17004.5 mg
- Vitamín A 17004.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 312.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nezralá pšeniční zrna namočíme na celou noc do vody. Potom je scedíme a ve vývaru povaříme 30-35 minut. Drobně nasekanou petrželovou a celerovou nať vmícháme do zrn. Dochutíme špetkou soli, pepřem a dobře promícháme.
-
2
Růžičky květáku dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Spaříme je 3 dl horkou vodou, špetku soli, pepře, po 10 minutách květák scedíme. Zbylou vodu z květáku uchováme k dalšímu použití.
-
3
Pekáč vymažeme 60 g másla, vsypeme zrna, potom na malé kousky nakrájenou šunku, nakonec dáme růžičky květáku. Rozpustíme v pánvičce zbylé máslo. Ve vodě z květáku rozšleháme mouku, vlijeme do másla, přilijeme mléko, vývar, přidáme bobkový list, zbylou sůl s pepře a stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Přelijeme ni suroviny v pekáči, povrch posypeme jemně nastrouhaným sýrem.
-
4
Vložíme do předehřáté trouby. Při 200 stupňové teplotě pečeme 25-30 minut.