Polévka s vepřovým masem a kroupami
Suroviny
- 300 g Vepřová plec
- 200 g Kroupy ječné
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 1 stroužek Česnek
- 1.6 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 4 polévková lžíce Hříbky čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 450 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 22 g
- Sodík 315 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 59.1 mg
- Draslík 378.4 mg
- Vláknina 12707 mg
- Vitamín A 12707 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kroupy dobře promyjeme, dáme do do misky s 2 dl vody a necháme je namočené minimálně 30 minut. Sušené hříbky promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je též do 2 dl vody.
-
2
Vepřovou plec omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Očistíme velkou cibuli a nakrájíme ji na kostky. V hrnci si rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a zpěníme ji. Přidáme maso, které orestujeme dozlatova, ochutíme ho solí, pepřem, mletou sladkou i pálivou papriku, promícháme a přilijeme vodu. Přidáme kroupy, hříbky, majoránku, bobkový list, nové koření a pomalu polévku vaříme minimálně 60-80 minut. Když je maso i kroupy měkké, přimícháme rozetřený stroužek česneku a dochutíme solí. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do polévky těsně před podáváním.