Koláč s jablky a krémem
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 250 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 120 g Cukr krupice
- 150 g Mouka polohrubá
- 150 g Cukr moučkový
- 210 g Cukr moučkový
- 150 g Čokoláda na vaření
- 500 ml Mléko plnotučné
- 5 ks Vejce slepičí
- 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
- 1.3 kg Jablka
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1155 kcal
- Sacharidy 160 g
- Tuky 54 g
- Sodík 137 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 136 g
- Cholesterol 268.8 mg
- Draslík 326.4 mg
- Vláknina 13653.3 mg
- Vitamín A 13653.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 569.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, jablka nahrubo nastrouháme, zakapeme citronovou šťávou, přimícháme vanilkový cukr a cukr krupici. Případnou šťávu z jablek slijeme.
-
2
V míse ušleháme žloutky s cukrem, přidáme vlažnou vodu, prosátou mouku a lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
-
3
Jablka narovnáme v souvislé vrstvě na plech vyložený pečícím papírem, přelijeme těstem a v lehce předehřáté troubě pečeme zhruba 20 minut.
-
4
Upečený koláč přeložíme na rovný tác tak, aby jablka byla nahoře, a odstraníme pečící papír. Koláč necháme vychladnout.
-
5
V mezičase připravíme krém. V mléce rozšleháme pudinkový prášek s cukrem a za stálého míchání svaříme. Za občasného míchání necháme pudink zchladnout, poté do něj vmícháme máslo a vymícháme hladký krém.
-
6
Vychladlý koláč rovnoměrně potřeme krémem a posypeme strouhanou čokoládou. Po ztuhnutí nakrájíme řezy.