Roláda s ořechovou náplní
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Ořechy vlašské
- 100 g Cukr krupice
- 600 g Mouka polohrubá
- 42 g Droždí
- 80 g Cukr moučkový
- 100 g Hera
- 100 ml Mléko plnotučné
- 100 ml Voda pitná
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 392 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 21 g
- Sodík 146 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 74.4 mg
- Draslík 184.3 mg
- Vláknina 4984.8 mg
- Vitamín A 4984.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Droždí umícháme s dvěma lžícemi cukru, lžící mouky a lžící vlažného mléka. Na teple necháme kvásek vzejít. Zbylou mouku prosejeme na vál s cukrem, přidáme změklé máslo a Heru, žloutky, sůl, zbylé mléko a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, z kterého vytvarujeme dva bochníky a pod utěrkou je necháme vykynout.
-
2
V mezičase připravíme náplň. Cukr svaříme s vodou, vsypeme umleté ořechy a citronovou šťávu. Náplň řádně promícháme a necháme vychladnout.
-
3
Z vykynutého těsta vyválíme dvě placky, potřeme je nádivkou a srolujeme. Rolády přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě alespoň 15 minut kynout. Poté v lehce předehřáté troubě pečeme rolády dozlatova. Během pečení je ještě jednou potřeme vejcem.