Losos s bešamelovou omáčkou a krevetkami
Suroviny
- 400 g Krevety tygří - loupané
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Losos - filety
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Pepř bílý
- 3 l Voda pitná
- 3 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Libeček
- 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 29 g
- Sodík 652 mg
- Bílkoviny 84 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 300.5 mg
- Draslík 1036.7 mg
- Vláknina 990.2 mg
- Vitamín A 990.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si očištěné a omyté krevetky. Filety z lososa bez kůže omyjeme a necháme okapat. Bylinky: snítky petrželové natě, bazalky, libečku a tymiánu svážeme, omyjeme a necháme okapat.
-
2
Do širšího hrnce s 3dl vody a se síťkou vložíme svazek bylinek. Vodu přivedeme k varu, na bylinky položíme filety lososa. Pod poklicí vaříme v páře 1 minutu. Pak hrnec odstavíme z plotny a necháme filety lososa pod poklicí dojít 8-10 minut.
-
3
Mezitím, než dojde losos, v druhém hrnci přivedeme do varu 2-3 litry vody s citrónovou šťávou a solí na uvaření krevetek.
-
4
Než se začne vařit voda pro krevetky, uvaříme si bešamelovou omáčku: v rendlíku rozehřejeme máslo, přimícháme k němu hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Do jíšky za stálého míchání přilijeme smetanu, ochutíme solí, 2 špetkami muškátového oříšku, 2 špetkami bílého pepře a přilijeme bílé víno. Omáčku stále mícháme a pomalu vaříme 1-2 minuty.
-
5
Jakmile se voda v hrnci začne vařit, vložíme do ní krevetky, vaříme je 5-7 minut (podle velikosti).
-
6
Uvařené filety lososa vyjmeme z páry, odložíme je do předem vyhřáté mísy, osolíme podle chuti a uchováme v teple. Do teplé bešamelové omáčky vložíme uvařené scezené krevetky.
-
7
Na talíře položíme filety lososa, přilijeme je bešamelem s krevetkami a hned servírujeme.